Egyszerű és ízletes rakott krumpli recept
Rakott krumpli recept
A rakott krumpli egy klasszikus magyar étel, amely nemcsak ízletes, hanem szívhez szóló és laktató is. A következő recept bemutatja, hogyan készíthetjük el ezt az ízletes fogást otthon, egyszerű lépésekkel.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 4-5 tojás
- 2-3 vöröshagyma
- 200 g tejföl
- 200 g reszelt sajt
- Só, bors, paprika ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítési lépések
1. A hozzávalók előkészítése
Első lépésként alaposan megtisztítjuk a burgonyát, és felkockázzuk vagy karikázzuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk. A tojásokat vízben keményre főzzük, majd meghámozzuk és félretesszük.
2. A hús elkészítése
Forró olajban pároljuk meg a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Fűszerezzük sóval, borssal és paprikával. Pirítsuk meg, amíg a hús átsül, és a leve elforr.
3. A burgonya megfőzése
A felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük körülbelül 10-15 percig, amíg még kicsit kemény marad, mivel a sütőben is sül majd. Ezután szűrjük le és hagyjuk hűlni.
4. Rétegezés
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Egy hőálló tálat kenjünk ki egy kevés olajjal. Az aljára rakjuk le a burgonya felét, majd jöhet a darált hús. Erre egy rétegben fektessük rá a felkarikázott tojásokat, végül a maradék burgonyát is. A tetejét kenjük meg egy réteg tejföllel, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
5. Sütés
Tehetjük az előmelegített sütőbe kb. 30-40 percre, amíg a sajt szépen megpirul, és az étel átmelegszik. Az illata mennyei lesz!
Szervírozás
A rakott krumpli elkészítése után hagyjuk egy kicsit hűlni, majd porciózzuk. Friss salátával tálalva igazán ízletes fogás lehet az asztalon. Jó étvágyat kívánunk!
Bónusz tippek
- Ha szeretjük a zöldségeket, tehetünk a rétegek közé reszelt sárgarépát vagy cukkinit is.
- Változatosabb ízélményért kísérletezhetünk különböző fűszerekkel is.
Ez a recept biztosan elnyeri a család kedvét, és a rakott krumpli az étkezések élvezete mellett kellemes közös pillanatokat is biztosít az otthonunkban. Élvezzük a főzés örömét!