Egyszerű és Finom Rakott Káposzta Recept
Rakott Káposzta – A Klasszikus Magyar Egytálétel
A rakott káposzta a magyar konyha egyik legkedveltebb és legismertebb étele, amely a hagyományos ízek kedvelőinek különösen ízlik. Ezt az ínycsiklandó egytálételt különféle változatokban készíthetjük, de mi most egy egyszerű és finom receptet mutatunk be, amely garantáltan elnyeri a család kedvencét!
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta (kb. 1 kg)
- 500 g darált sertéshús
- 200 g rizs
- 2 db tojás
- 1 nagy fej hagyma
- 4-5 dl tejföl
- 1 evőkanál őrölt paprika
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- Friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés lépései
Káposzta előkészítése
Első lépésként a káposztát megtisztítjuk és feldaraboljuk. A káposzta leveleit érdemes előfőzni egy nagy lábas vízben, hogy könnyedén el váljanak egymástól. Amint a levelek puhák, vedd ki őket és hagyd kihűlni.
Töltelék készítése
Ezután a hústöltelék elkészítéséhez egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát. Ha a hagyma üveges, hozzáadjuk a darált húst, majd folyamatos kevergetés mellett pirítjuk, amíg a hús szép pirosra sül. Ekkor megszórjuk a húst a fűszerekkel: sóval, borssal és őrölt paprikával, majd jól elkeverjük.
Rizs hozzáadása
Most jöhet a rizs: a megfőzött rizst a darált húsos keverékhez adjuk, és alaposan összekeverjük. Az összes hozzávalónak együtt kell ázni a fűszerektől, hogy minden falatban érezhető legyen az íz.
Rakott káposzta rétegezése
Most elérkeztünk a rakott káposzta rétegezéséhez! Egy nagyobb tűzálló edényt kivajazunk (vagy olívaolajjal kikent), és az aljára egy sor káposztalevelet helyezünk. Erre jöhet a hústöltelék, ismét káposzta, majd visszatérünk a hústöltelékhez. Ezt a lépést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.
Tejfölös öntet
Az elkészült rakott káposzta tetejére öntjük a felvert tojásokat és a tejfölt, amit fűszerezhetünk egy kis sóval és borssal.
Sütés
180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül egy órán keresztül sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára nem sül. A sütési idő végén az étel illatos és ízletes lesz, amely mindenkit rabul ejt!
Tálalás
Melegen, friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk. A rakott káposzta kiváló köretként vagy önálló ételként is megállja a helyét, és a legjobb, hogy másnap még finomabb, ahogy az ízek összeérnek.
Összegzés
Ez a rakott káposzta recept tökéletes választás hétvégi családi ebédekhez, ünnepi étkezésekhez, vagy bárki számára, aki szereti a tartalmas, ízletes fogásokat. A rendelkezésre álló hozzávalók könnyen beszerezhetők, az elkészítés pedig nem igényel különösebb konyhai szaktudást. Próbáld ki és varázsolj mosolyt családod arcára!