Egyszerű és finom lecsó recept
Finom lecsó recept
A lecsó egy hagyományos magyar étel, amely a nyár egyik legfinomabb ízeit hozza el az asztalunkra. Ez a zöldséges, paradicsomos fogás nemcsak ízletes, hanem tápláló is. Készítsd el ezt az egyszerű lecsó receptet és élvezd a nyári zöldségek bőséges ízét!
Hozzávalók
- 3 közepes paprika (sárga, zöld, piros)
- 2 közepes hagyma
- 4-5 érett paradicsom
- 2-3 evőkanál napraforgó olaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt feketebors
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1-2 db kolbász (opcionális)
- Friss petrezselyem (díszítéshez)
Elkészítési lépések
1. Zöldségek előkészítése
Első lépésként alaposan mossuk meg a zöldségeket! A paprikákat és a paradicsomot kockákra vágjuk, a hagymát pedig apróra. Ha kolbászt is szeretnénk használni, azt karikákra vágjuk.
2. A hagyma párolása
Egy nagyobb lábasban hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pároljuk addig, amíg üveges nem lesz. Ez kb. 5 percet vesz igénybe.
3. Paprika és kolbász hozzáadása
Amikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a felkockázott paprikát és a kolbászt, ha használunk. Keverjük alaposan össze, és hagyjuk főzni körülbelül 10 percig, amíg a paprika kissé megpuhul.
4. Paradicsom és fűszerek beletesszük
Ezután adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a szezámsót, a borsot és a pirospaprikát. Keverjük jól össze, hogy minden hozzávaló íze összeérjen. Hagyjuk rotyogni körülbelül 15-20 percig, míg az összes zöldség megpuhul, és a levek szépen összefonódnak.
Tálalás
Miután elkészült a lecsó, tálalhatjuk friss, ropogós kenyérrel vagy kiflivel. Díszítsük a tányérokat friss petrezselyemzölddel, hogy még vonzóbbá tegyük az ételt.
Tippek és variációk
- Ha szeretnéd, hogy a lecsó csípősebb legyen, adj hozzá chilit vagy csípős paprikát.
- Puha, érett paradicsomot használj, hogy gazdag íze legyen az ételnek.
- Variálhatod a hozzávalókat kedved szerint, például cukkinit, gombát is tehetsz bele.
Reméljük, hogy ez a lecsó recept elnyeri tetszésedet! Tökéletes választás baráti összejövetelekre, vagy akár egy hétköznap tízóraira is. Jó étvágyat kívánunk hozzá!